Tel: +30 210 67 45 619
Επιλέξτε Γλώσσα: + Επικοινωνία


Το Ισραήλ και οι φυσικοί του πόροι

Ενα πολυ ενδιαφέρον άρθρο του έγκυρου περιοδικού “THE ECONOMIST” 11/11/2010)

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΟΡΟΙ.

 

Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙ ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΕΣ. ,

 

Το παλιό απαισιόδοξο Εβραϊκό ανέκδοτο, σύμφωνα με το οποίο ο Μωυσής πείρε λάθος δρόμο και έφθασε σε μια γωνιά της Μέσης Ανατολής χωρίς καθόλου πετρέλαιο, μπορεί τώρα να θεωρηθεί άκυρο! Το Ισραήλ «κτύπησε» φυσικό αέριο και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Θαλάσσιες γεωτρήσεις μεγάλου βάθους στα βόρια της χώρας θα μπορέσουν να καλύψουν σύντομα τις ανάγκες του Ισραήλ με προοπτική και εξαγωγών. Αλλά βέβαια αυτή η καλή τύχη προκαλεί και πονοκεφάλους.

Ένταση δημιουργείται με τον γειτονικό Λίβανο για την χάραξη θαλάσσιων συνόρων. Μια μεγάλη μάχη έχει αρχίσει στο Ισραήλ σχετικά με τα “royalties”.

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος θα μπορούσε να έχει στρατηγικές επιπτώσεις ειδικά εάν ένας υποθαλάσσιος αγωγός θα μπορούσε να συνδεθεί με την Ελλάδα, όπου οι σχέσεις της με το Ισραήλ έχουν αναθερμανθεί καθώς η Τουρκία προσανατολίζεται στην υποβάθμιση των σχέσεων της με το Εβραϊκό κράτος.

Το κοίτασμα Tamar που ανακαλύφθηκε πέρυσι, θεωρείται η μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου το 2009. Μαζί με ένα άλλο κοίτασμα,το Leviathan, θα μπορούσαν να παράγουν φυσικό αέριο αξίας $4 δις ανά έτος.

Το Tamar θα μπορούσε να καλύψει τις οικιακές και βιομηχανικές ανάγκες του Ισραήλ σε φυσικό αέριο για τα επόμενα 20 χρόνια. Τα αποθέματα του Leviathan θα μπορούσαν να εξαχθούν.

Εδώ υπεισέρχεται και η Ελλάδα. Οι δύο χώρες, με ψυχρές σχέσεις κατά το παρελθόν, αιφνιδίως έγιναν επιστήθιοι φίλιοι. Ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα, τα οποία δεν είναι αποδεκτά στους Τούρκικους αιθέρες, τώρα εκπαιδεύονται πάνω απο την Ελλάδα σε συνεργασία με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, ο Benyamin Netanyahu, ένα αρχι-καπιταλιστής και ο Γιώργος Παπανδρέου ένας σοσιαλιστής, αντήλλαξαν φιλικές επισκέψεις. Ισραηλινοί επιχειρηματίες και τουρίστες οι οποίοι προηγουμένως κατέκλυζαν την Τουρκία τώρα κατευθύνονται πρός την Ελλάδα.

Το Ισραήλ αποβλέπει στην Ελλάδα όχι μόνο σαν ένα αγοραστή φυσικού αερίου αλλά και σαν ένα κέντρο για την προώθηση του αερίου στην Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν θα υπογράψει για τον αγωγό εάν προηγουμένως το Ισραήλ δεν έχει προηγουμένως συμφωνήσει με τον Λίβανο και την Κύπρο για την χάραξη των θαλάσσιων συνόρων.

( ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ : www.economist.com/node/17468208/ ).
 

Υπηρεσίες για Μέλη

Προβάλλουμε και διευκολύνουμε τις Ελληνο-Ισραηλινές οικονομικές, εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις μέσω διαφόρων εκδηλώσεων, όπως:

1. Εμπορικές αποστολές.
2. Συσκέψεις και σεμινάρια.
3. Επιχειρηματικά γεύματα και δείπνα.
4. Κοινωνικές εκδηλώσεις.
5. Συμμετοχή σε κλαδικές εκθέσεις.
6. Απαντούμε στα σχετικά αιτήματα σας.


Δεχόμαστε πολλές ζητήσεις πληροφοριών από Ελλάδα και Ισραήλ στις οποίες απαντούμε προτείνοντας εταιρίες, προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτό συμπεριλαμβάνει καταλόγους Ελλήνων και Ισραηλινών εξαγωγέων, προμηθευτών, αντιπροσώπων, κατασκευαστών και εμπόρων.

Χρήσιμοι ΣύνδεσμοιΔείτε στο Χάρτη

Επικοινωνία

 • Διεύθυνση:
  Eθνικής Αντιστάσεως 7,
  Χαλάνδρι 15232, Αθήνα
 • Σταθερό:
  +30 210 67 45 619
 • Κινητό:
  +30 698 66 38 846
 • E-MAIL ADDRESSES:
  gicct@greekisrael-chamber.gr

Διαφημιστικές καταχωρήσεις στην ιστοσελίδα μας, δημιουργούν ευκαιρίες για την προβολή των προϊόντων σας και στις δύο χώρες.