Αποσπάσματα από Ενημερωτικό Δελτίο του Εμπορικού Τμήματος της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ισραήλ -Newsletter 31-1-2020
Σε 10 χρόνια, το Ισραήλ προσβλέπει ώστε το ήμισυ της ηλεκτρικής του ενέργειας να επρο0έρχεται από την εκμετάλλευση ηλιακών πηγών.
Μέχρι το 2050, η χώρα θα είναι σε θέση να παράγει το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας ηλιακούς συλλέκτες, μειώνοντας δραστικά τις εκπομπές της, σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος του Ισραήλ.
Μέχρι το 2030, αυτή η δυνατότητα θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με τη χρήση ηλιακών συλλεκτών που εγκαθίστανται σε κτίρια, θερμοκήπια και χτισμένες υποδομές, χωρίς να παραβιάζονται ανοιχτές περιοχές και
πεδία, ανέφερε η έκθεση. Ο σημερινός στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι να έχει το 17% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας που παράγεται με βιώσιμες πηγές μέχρι το 2030.
Την Τετάρτη, τα ισραηλινά υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας και η δημόσια υπηρεσία ηλεκτρισμού του Ισραήλ δημοσίευσαν κοινό διαγωνισμό για την κατασκευή και τη συντήρηση ενός ηλιακού σταθμού 300 μεγαβάτ, που θα γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλιακής ενέργειας στη χώρα. Το εργοστάσιο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, θα κατασκευαστεί σε 3 τετρ. χλμ. κοντά στη νότια ισραηλινή πόλη Dimona.
Το 2009, το Ισραήλ έθεσε ως στόχο παραγωγής του 5% ηλεκτρικής ενέργειας μέσω πράσινων πηγών και το 10% μέχρι το 2020. Μέχρι το τέλος του 2019 το ποσοστό ήταν 6,5% υστερώντας σημαντικά στην επίτευξη του στόχου. Σε συνέντευξή της η Christiana Figueres, πρώην Εκτελεστικός Γραμματέας της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει την ικανότητα να παράγει το 100% της δικής του ηλεκτρικής ενέργειας από βιώσιμες πηγές και αποκάλεσε την εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα δίχως ενδελέχεια οικονομικής και περιβαλλοντικής ισορροπίας.
Περισσότερα